Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

01.10.2019

Всесвітній день боротьби зі сказом

 За останні 50 років в в Івано-Франківській області зареєстровано 2 випадки сказу у людей. В обох випадках мало місце пізнє звернення за антирабічною допомогою. 
Епідемічний прогноз щодо сказу в області залишається несприятливим протягом 2019 року зареєстровано 10 випадків сказу серед тварин, а за аналогічний період 2018 року – 17 випадків. 
Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, що характеризується ураженням центральної нервової системи з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами  і  за відсутності вчасного лікування абсолютною смертністю. Згідно даних ВООЗ щорічно від сказу гине близько 59000 людей, це одна людина кожні 9 хвилин щодня.
Інкубаційний період сказу зазвичай триває від 15 діб до 6 місяців в залежності від таких факторів, як місце проникнення вірусу сказу і вірусне навантаження. Початкові симптоми сказу включають в себе підвищення температури і біль, а також незвичайні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування або печіння (парестезія) в місці рани. У міру поширення вірусу по центральній нервовій системі розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.  Передача інфекції може статися і в разі, якщо інфекційний матеріал від тварини (зазвичай слина) вступає в безпосередній контакт зі слизовими оболонками або свіжими ранами на шкірі людини. Виділення вірусу сказу у слину відбувається до появи перших клінічних проявів у інфікованого.   
 Основним носієм і джерелом збудника сказу в нашій країні є червона лисиця, на яку припадає більшість діагностованих випадків. Також не менш важливу роль в епізоотичному процесі відіграють собаки і коти.
Згідно наказу МВС України від 06.08.2019 року №658 «Про затвердження Класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій» один випадок захворювання на сказ серед людей та факт інфікування на сказ серед диких тварин, що призвело до введення карантину на території окремого району чи населеного пункту, вважається надзвичайною ситуацією природного характеру. 
Головним заходом боротьби проти сказу є профілактика, а саме знищення хворих на сказ тварин та пероральна/парентеральна вакцинація тварин. Станом на 25.09.2019 року оброблено 114 560 км.кв. території України, в тому числі територію Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Одеської, Хмельницької та Чернівецької областей площею - 114460км.кв. Розповсюдження вакцини тривають у Волинській, Вінницькій, Миколаївській та Чернігівській областях.
Також проводиться профілактична імунізація, особам, що належать до груп ризику (працівники ветеринарних діагностичних лабораторій, мисливці, тощо) та людям, які здійснюють довготривалі поїздки у віддалені країни, неблагополучні щодо сказу. 
Що ж робити, коли вас покусала тварина?
  Після укусу необхідно негайно звернутись до лікаря для вирішення питання про призначення курсу щеплень проти сказу. Тільки своєчасно проведений лікувально-профілактичний курс щеплень може попередити захворювання сказом!
Призначений курс щеплень обов’язково треба закінчити повністю і не допустити його переривання. 
Слід зазнчити, що категорично не можна знімати шкіру з трупу підозрілої на захворювання тварини (часто буває, що шкіру знімають з хворої на сказ лисиці).
Бережіть дітей від укусів тваринами, не дозволяйте їм гратись з бродячими собаками і котами, приносити їх додому!
Пам’ятайте, що власну собаку необхідно щорічно реєструвати і щепити проти сказу, утримувати на прив’язі або у закритому дворі.
Пам’ятайте, сказ вилікувати не можливо, його можна тільки попередити. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

(с) 2024

Запис до лікаря