Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

24.10.2019

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Поліомієліт - це гостре висококонтагіозне інфекційне захворювання, обумовлене ураженням сірої речовини спинного мозку і характеризується переважно патологією нервової системи, призводить до парезів або паралічів м'язів. Викликається диким штамом поліовірусу, що є найдрібнішим представником кишкових вірусів. 
Передача вірусу відбувається, як правило фекально-оральним шляхом, через брудні руки, їжу, воду, побутові речі, унаслідок високої концентрації збудника у фекаліях хворої людини, також не виключений повітряно-крапельний механізм передачі. 
Джерелом зараження може стати хворий, незалежно від форми захворювання, а також безсимптомний носій вірусу. Найчастіше хворіють маленькі діти (як правило, до шести років), але у деяких випадках вірус може вражати підлітків і дорослих, які не вакциновані. 
Інкубаційний період становить від 3 до 35 днів, найчастіше — 7–14 діб. Людина занедужує раптово, турбують нудота, блювота, загальна слабкість, м'язова слабкість у ногах та руках, головний біль. Найбільш небезпечні клінічні форми, які супроводжуються паралічами м'язів кінцівок, м'язів діафрагми, розладами дихання та серцево-судинної діяльності.
У міру того як світ все ближче підходить до успішної ліквідації дикого поліовірусу, виникає проблема циркулюючих поліовірусів вакцинного походження. Внаслідок тривалої вакцинації оральною поліомієлітною вакциною та недостатністю показників охоплення плановою імунізацією з’явились циркулюючі вакциноспоріднені поліовіруси (ВСПВ), які набули властивостей диких штамів. 
Так, у червні та липні 2015 року у Закарпатській області виявлено 2 випадки гострих в’ялих паралічів у невакцинованих дітей віком 10 місяців та 4 років. Випадки не мали епідеміологічного зв’язку та не були пов’язані територіально. Однак від обох дітей було виділено штами поліовірусу вакцинного походження, які, за даними Європейського бюро ВООЗ, мали 17 однакових мутацій. Це свідчить про те, що обидва віруси є нащадками одного й того ж генетично зміненого поліовірусу вакцинного походження, а випадки викликаного ним захворювання розцінюють як вакцино асоційований  паралітичний  поліомієліт.
Єдиний захист від поліомієліту викликаного диким поліовірусом і вакциноасоційованого паралітичного поліомієліту є колективний імунітет, при якому  рівень вакцинації понад 95% серед населення.
Для вакцинації використовують інактивованну (убиту) поліомієлітну вакцину (ІПВ) та оральну (живу, яка містять сильно ослаблений вірус) поліомієлітну вакцину (ОПВ). В Україні інактивована вакцина застосовується у вигляді ін’єкцій для перших двох щеплень в 2 і 4 місяці, а оральна поліомієлітна вакцина - у формі крапель в 6 місяців, ревакцинація — у 18 місяців, 6 і 14 років. 
Не наражайте на ризик захворювання поліомієлітом ваших дітей — зробіть їм щеплення!

(с) 2024

Запис до лікаря