Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

27.06.2023

В зв’язку з веденням бойових дій на території України та відсутністю належних санітарно-гігієнічних умов проживання існує загроза виникнення та поширення небезпечних інфекційних захворювань

В зв’язку з веденням бойових дій на території України та відсутністю належних санітарно-гігієнічних умов проживання (змішування каналізаційних вод із питною водою та підземними водами, відтак - і забруднення колодязів тощо) існує загроза виникнення та поширення небезпечних інфекційних захворювань, насамперед – пов’язаних з обмеженим доступом до чистої води таких, як холера, гепатит А, сальмонельоз, шигельоз, гострі кишкові інфекції, ботулізм, черевний тиф, тощо

        За оцінками ВООЗ, до 4 мільйонів людей у всьому світі щороку хворіють холерою і від  21 000 до 143 000 людей помирають від неї. За несприятливих умов холера швидко набирає характеру епідемії або навіть пандемії. Згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами 2005 року холера належить до особливо небезпечних інфекційних захворювань, що мють міжнародне значення, та які суттєво впливають на здоров'я населення і можуть швидко поширюватися в міжнародних масштабах.

     Останні випадки холери в Україні були зареєстровані в 2011 році у Донецькій області, офіційно зареєстровано – 33 випадки.

Холера (від chole — жовч і rheo — течу) — антропонозне інфекційне захворювання, викликане холерними вібріонами, токсигенною бактерією Vibrio cholerae серогрупи O1 або O139. Холерний вібріон віднесений до біологічних агентів, що офіційно визнані чинниками біологічної зброї.                                                  Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах.

Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.

Симптоми:

• біль у животі, блювання, діарея, дегідратація: людина втрачає до 20 літрів рідини на добу. Протягом перших 2-3 годин випорожнення зберігають каловий характер, але надалі швидко втрачають забарвленість, консистенцію і специфічний запах, стають рясними, водянистими, прозорими, з пластівцями слизу, набувають патогномонічного вигляду «рисового відвару»;

• судоми м‘язів (у зв‘язку з втратою мікроелементів разом з рідиною);

• загострення рис обличчя, западання очей, синюшність губ та вушних раковин;

• холодна шкіра (нормо-/гіпотермія);

• втрата тургору та еластичності шкіри;

• задишка, різка слабкість.

Без лікування смерть може настати протягом декількох годин, у зв’язку з значними порушеннями водно-електролітного обміну, тяжким зневодненням організму (аж до розвитку дегідратаційного шоку).

Профілактика

Усі відвідувачі або мешканці районів, де існує висока ймовірність виникнення випадків холера, або де реєструвались випадки холери, повинні дотримуватися рекомендацій щодо запобігання виникненню даному захворюванню:

- пити та використовувати безпечну воду для приготування їжі та чищення зубів, вмивання;

 — безпечно використовувати воду в пляшках із непорушеною герметизацією;

— слід уникати використання водопровідної води та фонтанні напої;

— якщо бутильована вода недоступна, можна використовувати воду, яка була належним чином кип’ячена, хлорована або відфільтрована;

Кип’ятіння – найефективніший спосіб зробити воду безпечною!!!

- часто мити руки з милом і безпечною чистою водою, особливо перед прийомом  або приготуванням їжі та після відвідування ванної кімнати. Якщо немає води та мила, необхідно використовувати дезінфікуючий засіб для рук на спиртовій основі з вмістом спирту не менше 60%;

- утилізовувати фекалії в санітарних умовах. Користуватися вбиральнями або закопувати фекалії у тимчасові вигрібні ями глибиною не менше 0.5м і на відстані принаймні 30 метрів від будь-якої водойми;

- вживати добре термічно оброблену їжу, тримати її у закритих контейнерах і споживати у гарячому виді;

- очищати фрукти та овочі;

- уникати сирої їжі, за винятком фруктів і овочів, які ви самі почистили.

Специфічна профілактика

У світі, відповідно рекомендаціям ВООЗ, існує 3 попередньо кваліфіковані пероральні вакцини проти холери: Dukoral®, Shanchol™ та Euvichol®.

 Глобальний запас цих вакцин був створений ВООЗ в 2013 році для розгортання вакцинації проти холери у країнах, з низьким економічним розвитком, що належать до ендемічних, з високим ризиком поширення холери, а також під час спалахів даного захворювання.

(с) 2024

Запис до лікаря